Latvijā iemīļotā rakstniece Dace Rukšāne nule izdevusi savu jauno grāmatu «Latviskais laimes kods», kurā runā par katra gada mēneša labumiem un atklājumiem, kas svarīgi ir mums pašiem - latviešiem! Protams, decembrī tie ir svētki, sniegs, eglīte un nebeidzama mielošanās. «Protams, nedrīkst aizmirst arī rasolu - daži jau runā, ka īsta padomju laika palieka un būtu jāizskauž, taču nezinu nevienu saimnieci, kura būtu uz to gatava!»
Rukšāne: runā, ka rasols būtu jāizskauž, bet nezinu nevienu saimnieci, kas būtu uz to gatava!
Kā turpina rakstniece savā grāmatā, rasols esot tāds ēdiens, kas, garšīgi pagatavots, aizlāpa caurumus starp ēdienreizēm un ļoti labi noder nākamajā viesību dienā, arī tad, ja rīts padevies grūts!
«Vīrs, kad ēd manis gatavoto rasolu, vienmēr smagi pārēdas, jo vienkārši nespēj apstāties, tāpēc esmu gatava padalīties ar savu ģimenes recepti, kas izgājusi cauri gadu desmitiem. Īpašā sastāvdaļa ir āboli, kas kopējai garšai piešķir kraukšķīgumu un mazliet skābenu garšu. Galvenais, lai mērces būtu daudz un rasols veidotos diezgan «slapjš», tad tas iet lejā, vēderu mielodams,» savā grāmatā «Latviskais laimes kods» raksta Dace Rukšāne.
Un, lūk, arī recepte!
Nepieciešams
- 1 lielā burka vai 2 mazās burciņas konservētu zaļo zirnīšu
- 1 l burka marinētu gurķu
- 7-10 normāla lieluma vārītu kartupeļu
- 1 kārtīgs luņķis doktordesas (800 g)
- 10 - 14 cieti vārītas olas
- 5-6 lieli āboli (vēlams paskābi)
- 2 lieli sīpoli
Mērcei
- 1 l skābā krējuma
- 1/2 l majonēzes
- sinepes un mārrutki pēc garšas
Visu smalki sagriež, pārlej ar mērci un sajauc. Ņammā iekšā, līdz puncis plīst!
Triks: kā vislabāk sasmalcināt olas? Nolobītas ieliekam palielā tējas krūzē un ar nazi kapājam virzienā no centra pret krūzes malām, līdz glīti sasmalcinājies!