«Lēnāka ēšana varētu būt būtiska dzīvesveida maiņa, kas palīdzētu aizkavēt matabolisma sindromu,»
norāda pētījuma autori, piebilstot, ka ēdot ātri cilvēki nejūtas paēduši un vairāk iespējams, ka pārēdas. Ātra ēšana arī veicina glikozes svārstības, kas var novest pie insulīna rezistences.
Žurnālā «The American Journal of Clinical Nutrition» publicētajā pētījumā, tie, kas ēda lēnāk uzņēma par 12% kaloriju mazāk, nekā ātrie ēdāji.
Lai izvairītos no ātras ēšanas, pētnieki iesaka sakošļāt ēdienu vairākkārt, jo siekalas satur enzīmus, kas irdina ēdienu un palīdz vieglāk to sagremot.
Kā samazināt ēšanas tempu?
- Apsēdies paēst mierīgā vidē bez ārējiem kairinātājiem
- Ēd šķiedrvielām bagātus produkts, piemēram, augļus un dārzeņus
- Noliec galda piederumus starp kumosiem
- Ievies minimālo sakošļāšanas reižu skaitu vienam kumosam (sākumā tas var likties dīvaini, bet pamēģini)
- Servē ēdienu mazākos traukos
- Lieto mazākus galda instrumentus
- Ja sāc steigties, veic piecas dziļas ieelpas un izelpas
- Atrodi laiku maltītēm - vēlams 20-30 minūtes vai pat ilgāk