Antioksidanti imunitātes stiprināšanai
Imunitātes stiprināšanai ikdienā jālieto vairāk to produktu, kas satur dabīgos antioksidantus. Eksperte: «Šis ir īsais laiks no saldētavas celt ārā vasarā sasaldētos labumus – zemenes, mellenes, upenes, avenes. Liec tās klāt pie putras, pagatavo gardu karsto kokteili ar ingveru un kanēli. Lielisks antioksidants ir smiltsērkšķu sula. Pēc ziemas pastaigas pagatavo no tās silto dzērienu un nodrošini organismu ar tik vērtīgajiem B grupas vitamīniem (B1, B2, B6), E un C vitamīniem, kā arī A vitamīna provitamīnu – karotīnu.»
Saules vitamīns arī ziemā
Ziemā un tumšajā laikā nekādi neiztikt bez saules vitamīna D. Tas ir taukos šķīstošs vitamīns, kas ādā sintezējas saules ultravioleto staru ietekmē.
Gada tumšajā periodā, kad saule pie debesīm redzama reti, ir nepieciešams iekļaut uzturā papildus D vitamīnu saturošos produktus
– treknās zivis (lasis, siļķe, skumbrija), mencu aknas, olas dzeltenumus, sviestu, piena produktus. D vitamīna deficīts veicina nogurumu, nomāktu garastāvokli, pat depresiju. Samazinās kaulu blīvums, paliek trausli mati un nagi. Ja šādi produkti netiek lietoti ikdienas uzturā, palūdz ārstu izrakstīt D vitamīnu un konsultējies par devām, cik daudz vitamīns būtu jālieto.