Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Nav jābūt šefpavāram, lai tiktu pie sulīgām kotletēm. Lūk, padomi!

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: receptes.lv

Lai arī cik veselīgi un mūsdienīgi mēs gatavotu un ēstu, no kotletēm nekur tālu neaizbēgsim. Gatavojam gan svētkos, gan arī reizēs, kad vienkārši sakārojies. Tomēr ikviens, kurš būs nogaršojis dažādu saimnieku un pavāru kotletes, zinās, ka kādam tās padodas labāk, kādam ne visai. Ja esi nolēmis uzmeistarot brīnumgardas un sulīgas kotletes, tad šie mājas pavāra padomi no portāla izuminka.net tev noderēs.

1. Gaļu samal tikai mājās. Nekāda veikalā pirktā maltā gaļa, lai arī iepriekš būtu 100 reizes pircis no viena un tā paša ražotāja.

2. Izvēlies kvalitatīvu gaļu. Zemākas kvalitātes gaļu atstāj ikdienas gatavošanai, bet izcilu kotlešu pagatavošanai gaļu pērc pie zināma tirgotāja (iespējams, tirgū), vēlams, lai tā būtu no cūkas aizmugurējās daļas. Ja izvēlies cūkgaļu, tad treknāku, ja liellopa vai teļa gaļu, tad liesāku.

3. Izmanto tikai svaigi samaltu gaļu. Protams, vari lietot arī sasaldētu, to atkausējot, bet, ja vēlies patiešām garšīgas un sulīgas kotletes, tad meklē vien gaļas maļamo mašīnu un darbojies.

4. Ja ir pacietība, tad, pirms gaļas malšanas to var sagriezt pēc iespējas mazākos gabalos. Šādi gaļa saglabās vairāk sulas.

5. Obligāti jāliek klāt maize. Pateicoties tai, sula, kas no gaļas izdalās cepšanas laikā, paliek kotletēs, jo maize to uzsūc. Nav obligāti jāliek baltmaize, var izmantot arī rupjmaizi. Tomēr klasika ir baltmaize – uz 1 kg gaļas ņem 5 – 6 šķēles bez garoziņas un izmērcē pienā (ideālā variantā mazāk treknā saldajā krējumā). Kad maize izmirkusi, to nospiež un pievieno kotlešu masai.

6. Olu pievienošana kotlešu masai nav ieteicama. Tās padara malto gaļu blīvāku un cietāku. Protams, ja neesi drošs, ka pagatavotā masa neizjuks, tad pievieno olu, bet, ja zini, ka masa turēsies kopā, tad iztiec bez šīs sastāvdaļas.

7. Citas sastāvdaļas.

Sīpols noteikti jāpievieno, tas ir sulīgs un aromātisks. Uz 1 kg gaļas var likt 1 vai 2 sīpolus. Tos var malt kopā ar malto gaļu vai arī sarīvēt. Var griezt mazos gabaliņos, ja kādam tā patīk.

Ja garšo, var pievienot arī ķiploku.

Ja gaļa ir pārāk liesa, tad var pievienot nedaudz speķa, lai kotletes būtu sulīgākas.

8. Masa ir rūpīgi un pamatīgi jāsamaisa. Tas dos garantu, ka kotletes būs vienmērīgi sulīgas un viscaur nemainīgi labu garšu.

9. Iegūtā kotlešu masa ir kārtīgi jāizdauza. Paņem rokās visu masu un ar spēku met atpakaļ bļodā - kādas 15 reizes, ideālā variantā – 30. Šis ir tas noslēpums, kas saturēs kopā jūsu kotletes un neļaus tām izjukt. Ja nepaslinkosi un masu izdauzīsi, tad olu noteikti vari nelikt.

Lai izdodas!

Bet, ja nepieciešams pasmelties idejas, tad, lūk, dažas receptes:

Mammas kotletes

Foto: Depositphotos.com

Liellopa gaļas kotletes ar sīpolu

Foto: receptes.lv
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu