1. Gaļu samal tikai mājās. Nekāda veikalā pirktā maltā gaļa, lai arī iepriekš būtu 100 reizes pircis no viena un tā paša ražotāja.
2. Izvēlies kvalitatīvu gaļu. Zemākas kvalitātes gaļu atstāj ikdienas gatavošanai, bet izcilu kotlešu pagatavošanai gaļu pērc pie zināma tirgotāja (iespējams, tirgū), vēlams, lai tā būtu no cūkas aizmugurējās daļas. Ja izvēlies cūkgaļu, tad treknāku, ja liellopa vai teļa gaļu, tad liesāku.
3. Izmanto tikai svaigi samaltu gaļu. Protams, vari lietot arī sasaldētu, to atkausējot, bet, ja vēlies patiešām garšīgas un sulīgas kotletes, tad meklē vien gaļas maļamo mašīnu un darbojies.
4. Ja ir pacietība, tad, pirms gaļas malšanas to var sagriezt pēc iespējas mazākos gabalos. Šādi gaļa saglabās vairāk sulas.
5. Obligāti jāliek klāt maize. Pateicoties tai, sula, kas no gaļas izdalās cepšanas laikā, paliek kotletēs, jo maize to uzsūc. Nav obligāti jāliek baltmaize, var izmantot arī rupjmaizi. Tomēr klasika ir baltmaize – uz 1 kg gaļas ņem 5 – 6 šķēles bez garoziņas un izmērcē pienā (ideālā variantā mazāk treknā saldajā krējumā). Kad maize izmirkusi, to nospiež un pievieno kotlešu masai.