Svarīgi: noteikti nevajag izmantot saldētu gaļu!
Marināde
Der atcerēties, ka cepta gaļa bez marinādes nav šašliks! Marinēšanas laiks, protams, ir atkarīgs no izvēlētā marinādes veida un produktu daudzuma, tomēr labāk gaļu nākamajai dienai iemarinēt vakarā, nevis dienā, kad jau plānots doties dabā. Ja ir piemeklējis laika trūkums un ir atlikušas vien 2 - 3 stundas, lai sagatavotu gaļu, ātrākais marinādes veids būs, izmantojot etiķi.
Lai nenomāktu bagātīgo, dabīgo gaļas garšu, nevajadzētu aizrauties ar marinādes sastāvdaļu daudzumu. Reizēm pietiek pievienot tikai sāli, piparus un sīpolus. Ja ir aizdomas, ka gaļa būs sīksta, to izmērcē ūdenī, pievienojot nedaudz konjaka.
Cepšanas process
Nekādā gadījumā gaļu nedrīkst cept tiešā liesmā. Gatavojot šašliku pēc senākām metodēm, ogles jāiegūst no malkas, bet jāizvēlas pareizā - bērza, ozola vai augļu koku. Protams, var izmantot gatavās kokogles, tādā veidā atvieglojot un paātrinot procesu. Lai nesabojātu ēdienu ar ķīmisku aromātu, nav ieteicams izmantot degvielu, petroleju un līdzīgus šķīdumus, lai aizdedzinātu malku vai ogles. Ja izvēlēta malka, sagaidi, kamēr tā pilnībā izdeg un ir izveidojušās ogles, tad vari ķerties klāt šašlika cepšanai.
Cepšanas procesā rūpīgi jāseko līdzi, lai, paaugstinoties temperatūrai, neparādās atklāta liesma un neapdedzina gaļu; ja tas nenotiek, šašliks izdosies gards un maigs.
Lai noteiktu šašlika gatavību, tas jāpadursta ar nazi; ja no gaļas izdalās neliels daudzums baltas krāsas šķidruma, gaļa ir gatava, tā jāņem nost no grila un jāķeras pie baudīšanas.
Ja visi noteikumi ievēroti, šašliks noteikti izdosies sulīgs, maigs un ar patīkamu garšu!