Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

Vai zini pareizo brīdi, kad ēdienam pievienot sāli?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: depositphotos.com

Prasme pareizi pievienot sāli dažādiem produktiem ir māksla, kura ir jāapgūst un jāizkopj. Daudzas saimnieces par to pat neiedomājas un sāli ēdienam pievieno pēc ieraduma. Patiesībā ēdiena garšu ļoti ietekmē laiks, kurā pievieno sāli - sākumā, gatavošanas procesā vai pašās beigās. Kitchenmag.ru atklāj dažus pareizus sāls lietošanas nosacījumus.

  • Ja gribi bagātīgu un aromātisku gaļas buljonu, sāli ūdenim pievieno jau pašā sākumā. Tas mīkstinās gaļas šķiedras, un visas aromātiskās sulas no gaļas sajauksies ar ūdeni, veidojot baudāmu buljonu.
  • Ja gatavo vārītu gaļu, piemēram, mēli vai liellopa gaļas gabalu, gaļu liec vārošā ūdenī un sāli pievieno īsi pirms vārīšanas procesa beigām. Ja pievienosi sāli neīstajā laikā, gaļa būs sīksta.
  • Dārzeņu un zivju buljoniem sāli pievieno uzreiz pēc uzvārīšanas.
  • Salātiem sāli pievieno, pirms vēl esi pielējis eļļu. Ja pirmo pievienosi eļļu, tā apņems katru salātu lapu un dārzeni un neļaus sālim ar tiem kārtīgi sajaukties. Tā vietā saņemsi katru garšu atsevišķi, nevis kopīgu buķeti.
  • Vārot makaronus, sāli pievieno, pirms tos liec verdošā ūdenī, pretējā gadījumā makaroni salips pat tad, ja tos kārtīgi noskalosi karstā ūdenī pēc vārīšanas.
  • Pelmeņus, klimpas un vareņikus sāla vārīšanas sākumā.
  • Vārot kartupeļus, sāli pievieno, tiklīdz sāk vārīties ūdens.
  • Ceptiem kartupeļiem sāli pieber brīdī, kad tie noņemti no uguns. Ja sāli pievienosi ātrāk, tie nebūs kraukšķīgi, jo kartupeļi sāks izdalīt sulu, paliks mīksti un juks ārā.
  • Lēcas un pupiņas sāli tuvāk vārīšanas beigām, citādāk tās būs pacietas.
  • Cepot gaļu, sāli pievieno tikai tad, kad ir izveidojusies jau brūna garoziņa, kas pasargā gaļu no šķidruma izdalīšanās sāls ietekmē.
  • Zivi apsāla 10 - 15 minūtes pirms cepšanas, ļauj tam kārtīgi iesūkties, tad zivs neizjuks gatavošanas procesā.
  • Vienmēr pievieno šķipsniņu sāls mīklām - arī saldajām. Tas nepieciešams, lai sabalansētu garšas.
  • Ja esi pārsālījis zupu, 5 - 7 minūtes pirms vārīšanās beigām «iepeldini» zupā marles maisiņu, kurā iebērti rīsi, tie lieko sāli uzsūks sevī.
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu