Latvietim patīk ne vienkārši paēst, bet gan garšīgi, pamatīgi un ar baudu. Gatavojam gandrīz ik dienu - visdažādākos ēdienus no visdažādākajiem produktiem. Kādam tuvāks kartupelis, kādam vairāk garšo gaļa, vēl kādam zupa ir lielā cieņā. Sadarbībā ar Receptes.lv piedāvājam gada visvairāk apskatītos ēdienus portālā.
TOP 10: latvieša iecienītākie ēdieni gada garumā
Labākā soļanka
Lai arī soļanka nav gluži latvisks ēdiens, bet iecienīts gan. Gada garumā šīs zupas recepte ir meklēta visvairāk. Īsteni kulināri izmantos vairāku veidu gaļu un nieres, laika taupītāji pievienos desu un cīsiņus. Katram sava labākā soļanka!
Saldā desa jeb saldā brunete
Šis našķis savu vērtību nav zaudējis arī šodien. Kakao, cepumi un marmelāde - šādai kombinācijai pretoties nespēj neviens. Liec pie darba visu ģimeni - kopā jautrāk gatavot, kopā gardāk notiesāt.
Klasiskā lazanja
Lai gan lazanjas izcelsmes valsts ir Itālija, jau ilgus gadus tā ir iecienīta arī Latvijā. Cik cilvēku, tik arī recepšu, bet garda bez gala ir klasiskā lazanja ar Boloņas un Bešamel mērci. Darbošanās, protams, ir ne pa jokam, bet noteikti ir tā vērts. Paēdusi būs visa ģimene, kā arī draugu loks.
Frikadeļu ātrā zupa
Arī par zupām savā ēdienkartē neesam aizmirsuši. Kā izrādās, frikadeļu zupa mums arī ir īpaši mīļa. Un kā nu ne, ja gaļa, kartupeļi un sīpols vienā katlā.
Garšīgās plānās pankūkas
Nenovērtējamās brīvdienas ar pankūku rītiem, it sevišķi, ja mājās ir bērni. Ar ievārījumu, krējumu, medu vai vienkārši cukuru... mmm, pārāk gardi, lai atteiktos.
Rabarberu vai ābolu plātsmaize
Šis gan vairāk ir sezonāls kārums, bet, kamēr rabarberi un āboli ir pieejami pašu dārzos vai tirdziņā, tikmēr gatavojam uz nebēdu. Kā izrādās, latviešu saimniece un plātsmaize ir divas nesaraujamas lietas.
Tradicionālā aukstā zupa
Vasara bez aukstās zupas nav iedomājama! To pierāda arī lielā interese par šo recepti. Variāciju aukstajām zupām gana daudz - ar desu un bez, ar bietēm un bez, blendētas vai ar gabaliem. Visbiežāk, protams, gatavojam ar marinētām bietēm, svaigu gurķi un olām.
Visvienkāršākās kartupeļu pankūkas
Kā nu latvietis bez īstenām kartupeļu pankūkām? Nekā! Gatavojam visa gada garumā, bet īpaši labas tās ir rudens sezonā, kad kartupeļi tikko no lauka. Atliek vien sarīvēt un uzmest uz pannas. Prasīgāks gardēdis tās, iespējams, pildīs ar malto gaļu, bet notiesātas tiks visas.
Cūkgaļas kotletes ar sīpolu un ķiploku
Svētku galdā vai ikdienas vakariņās - neatņemama mūsu maltītes sastāvdaļa ir kotletes. Tikai no gaļas vai papildinātas ar sīpolu, ķiploku, bet katram sava īpašā recepte.
Maltās gaļas - kartupeļu sacepums
Arī sacepums ir meklētāko recepšu vidū. Šis ēdiens bieži vien atvieglo dzīvi un ietaupa laiku, jo darbošanās vien sākumā - saliec visu nepieciešamo traukā un pārējo darbu paveiks cepeškrāsns. Nemainīgas vērtības, protams, kartupeļi ar malto gaļu.