«Patiesībā Jāņu siera un tā gatavotāju priekšā jānoliec galva, jo vēsture sākusies jau 16.gs. Var saprast, ka tas - līdzīgs mūsdienu - pieminēts starp produktiem, kurus zemniekiem vajadzēja nodot pagastu dzīrēm. Georga Mancela 1638. gada vārdnīcā minēts «jauns siers», kura iegūšanai «pienu mīca sieram». Bet Vidzemes mācītājs Augusts Hupels rakstījis, ka latvieši gatavo lielus sierus ar olām. Unikāli, ka cauri gadu simtiem recepte saglabāta un atnākusi līdz mūsdienām,» stāsta «Siera kluba» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Jāņu siera augstā atzinība
Jāņu siers Latvijā ir viena no vissenākajām un mūsdienās stabilākajām kulinārajām un kultūras vērtībām. Šis siers ir kronēts par Latvijas Sieru karali. Jāņu siers no 2015. gada ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Vienīgais šāds produkts Eiropā, vismaz 30 gadus ilga ražošana, augsta, noturīga kvalitāte, - tās bija dažas prasības, lai tiktu nodrošināta augstā atzinība.
Produktu ar nosaukumu «Jāņu siers» ražot un tirgot atļauts sešiem uzņēmumiem: AS «Rankas piens», AS «Valmieras piens», PKS «Straupe», AS «Jaunpils pienotava», AS «Lazdonas piensaimnieks» un PLPKS «Dundaga». Receptūrā iekļautās vajadzīgās sastāvdaļas apstiprinātas Eiropas Savienībā: