Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Mājdzīvnieka veselībai - naturāla ēdināšana

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Dzīvnieku patversme "Labās mājas"

Kas ir naturāla ēdināšana, un kā tā ietekmē mājdzīvnieka veselību? Veterinārās klīnikas "PetCity" veterinārārste Laima Štrausa atklāj, kāpēc četrkājaino draugu saimniekiem būtu vērts vismaz padomāt par šādu mājdzīvnieka barošanas iespēju.

Kas ir naturālā ēdināšana?

Veterinārārste Laima Štrausa stāsta, ka naturālā jeb dabīgā ēdināšana ir mājdzīvnieku ēdināšanas veids, kas ir vistuvākais tam, ko dzīvnieki ēstu dabā. Piemēram, kaķis dabā noķer peli vai putniņu. Viņš apēd to termiski neapstrādātu, ar visiem kauliem, ādu un iekšējiem orgāniem. Arī naturālā barība dzīvniekam tiek pasniegta jēlā veidā - tā satur gan gaļu, gan kaulus, gan orgānus.

Sausā, komerciāli ražotā barība ir kas pilnīgi cits. Lielāko daļu barības veido graudaugi, jo tie ir lētāki par gaļu. Līdz ar to ražotājs spēj savai produkcijai piedāvāt patērētājam patīkamu cenu.

Veterinārārste skaidro: "Dabā kaķis neiet uz labības lauku un neēd kviešus no vārpas."

"No graudiem kaķim tiek tik, cik pelei vēderā. Dabīgā ēdināšanā graudaugu ir ļoti maz, vai nav vispār."

Komerciāli ražotā un naturālā barība - kāda atšķirība?

Kā skaidro Laima Štrausa, komerciālās barības ražošanā tiek izmantota termiska apstrāde. Tās ietekmē tiek zaudēts ūdens, diezgan daudz vērtīgas vielas un vitamīni - zaudētās vielas tiek pievienotas atpakaļ ražošanas beigu posmā.

Tā kā naturālā ēdināšanā izejvielas netiek termiski apstrādātas, vielu un vitamīnu zudumu ir daudz mazāk, līdz ar to daudz mazāk arī jāpievieno atpakaļ barības ražošanas beigu posmā.

"Ļoti liela atšķirība ir ūdens daudzumā, ko satur barība," skaidro "PetCity" veterinārārste.

"Svaiga gaļa satur aptuveni 70% ūdens. Sausā barība satur vidēji 5-10% ūdens."

"It kā būtu loģiskāk par ūdeni nemaksāt? Bet šim ūdens saturam barībā patiesībā ir ļoti liela nozīme."

Kāpēc izvēlēties mīluli barot naturāli?

"Ir daudz iemeslu barot savu mīluli naturāli," skaidro veterinārārste. "Gaļēdāju gremošanas trakts ir perfekti pielāgots tieši dabīgās barības pārstrādei."

  • Ēdot svaigu gaļu un graužot jēlus kaulus, tiek tīrīti zobi. Sausā barība uzsūc siekalas, kas traucē dabīgu mutes dobuma skalošanu. Daudz vieglāk veidojas aplikums un zobi ir papildus jātīra, lai saglabātu mutes dobuma veselību.
  • Ar dabīgo pārtiku tiek uzņemts vairāk ūdens. Īpaši svarīgi tas ir kaķiem, kuri ir slinki dzērāji. Ja ūdens tiek uzņemts par maz, veidojas nieru un urīnpūšļa slimības, daudz vieglāk veidojas kristāli un akmeņi urīnorgānu sistēmā.
  • Samazinās izkārnījumu apjoms un fekālijas mazāk ož. Svaigu gaļu gaļēdāju gremošanas trakts spēj izmantot daudz efektīvāk.
  • Uzlabojas apmatojuma kvalitāte, mati labāk turas ādā, palielinās muskuļu masa un dzīvnieki kļūst aktīvāki.
  • Ir mazāks risks saslimt ar cukura diabētu.

Dabīgā ēdināšana der arī alerģiskiem dzīvniekiem. Ja barību taisa pats dzīvnieka saimnieks, tās sastāvu iespējams stingri kontrolēt. Reizēm komerciālajās barībās ir tik daudz sastāvdaļu, ka grūti saprast, no kā tieši dzīvniekam radusies nieze.

Naturāla ēdināšana - jebkurai šķirnei, jebkurā vecumā

Kaķēni un kucēni pirmos divus savus dzīves mēnešus ēd mammas pienu. Sākot no sešām nedēļām, mazuļi pamazām sāk nogaršot to, ko ēd mamma. Astoņās nedēļās mazuļi pienu jau ēd pavisam maz, jo pakāpeniski ir pārgājuši uz mammas ēdienkarti.

Raksta foto
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

"Ļoti svarīgi barības pāreju veidot pakāpeniski," stāsta veterinārārste. 

"Nav starpības, pie kādas barības mazulis pierod to 6-8 nedēļu vecumā. Būtu muļķīgi vispirms pieradināt pie sausās barības, bet vēlāk atkal mainīt uz jēlu barību. Tas padara šo procesu daudz sarežģītāku. Bet tas nenozīmē, ka pieaudzis gaļēdājs vai seniors nedrīkst pāriet uz naturālu ēdināšanu. Tas vienkārši ir jādara pakāpeniski."

Nav šķirnes, kuras nedrīkst barot ar naturālo barību. Noteikti lielāku uzmanību jāpievērš šķirnēm, kuras ir primitīvākas, piemēram, Bengālijas kaķi, Savanas kaķi, medību suņu šķirnes.

"Sabiedrībā pastāv uzskats, ka dažas dekoratīvās suņu un kaķu šķirnes ir tik ļoti pārveidotas, ka tās drīkst ēst tikai komerciāli ražotu sauso barību," skaidro veterinārārste.

"Piemēram, Čivavas, Krievu toiterjeri, Franču buldogi, Papiloni. Naturālā barība gaļēdājam ir daudz vieglāk sagremojama. Līdz ar to problēmām ir jābūt daudz mazāk. Maltas zīda sunīšiem un Bišonas frise bieži vien veidojas tumši izdalījumi no acīm. Arī šo problēmu var palīdzēt atrisināt dabīga barība. Varbūt ir vērts šādu barību pagatavot pašam!" iesaka veterinārārste.

Dari pats!

Naturālai barošanai var izmantot vistas, truša, tītara, pīles, liellopa, jēra, cūkas un pat medījuma gaļu. Medījuma gaļa un cūkgaļa pirms tam obligāti jāpārbauda uz trihinelozi. Pirms lietošanas tā jāsaldē uz vismaz divām nedēļām, lai izvairītos no parazītiem.

"Barība arī ir jāpagatavo pēc noteiktas receptes, lai tā būtu sabalansēta. Jūs nevarat dot savam mājdzīvniekam tikai gaļu," stāsta Štrausa.

Naturālajai ēdināšanai ir trīs kategorijas:

  • Visa upura diēta - barības sagatavošanā tiek izmantots viss dzīvnieks. Šādai diētai izmanto mazus dzīvniekus. Trusi, vistu, paipalu.
  • 80:10:10 - astoņdesmit procenti gaļas, desmit procenti kaulu un desmit procenti iekšējo orgānu. Šajā diētā var kombinēt izejvielas no dažādiem dzīvniekiem.
  • Komerciāli sagatavota barība.

Gaļu var dot sagrieztu lielākos vai mazākos gabalos, kā arī samaltu. Ja barība tiek malta, jārēķinās ar pietiekoši jaudīgas virtuves iekārtas iegādi, kura tiks galā arī ar kaulu samalšanu. Ja barība netiek malta, lielākus kaulus ieteicams mehāniski sasmalcināt.

"Ļoti svarīgi ir barības gatavošanas procesā ievērot pareizu temperatūru pilnīgi visos posmos," skaidro veterinārārste. "Izejvielas nedrīkst stāvēt ledusskapī nedēļu, līdz tās tiek saliktas pa porcijām un novietotas saldētavā. Produkti pēc iespējas ātrāk jāsadala un jāsaliek pa porcijām. Neizmantojiet sava mājdzīvnieka barības ražošanai sastāvdaļas, par kuru svaigumu vai kvalitāti šaubāties."

Raksta foto
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Veterinārārste brīdina, ka, gatavojot naturālu barību mājās, jānodrošina visas nepieciešamās barības vielas, mikro un makroelementi, kā arī vitamīni: "Kalcija un fosfora attiecībai barībā ir jābūt pareizai, tāpēc kauliem ir būtiska loma šajā barībā."

"Ja nevēlaties dot kaulus vai nav tehnikas, lai tos sasmalcinātu, barībai iespējams pievienot kaulu pulveri vai smalcinātas olu čaumalas."

"Ja nejūtaties pārliecināts, ka esat nodrošinājis visas minerālvielas un vitamīnus, tad papildus barībai ir jādod vitamīnu un minerālvielu komplekss. Daži no tiem ir pat ļoti gardi, un dzīvnieki tos var uztvert kā našķi. Piemēram firmas "Veda" produkts "Bioritm"," stāsta Laima Štrausa.

Savukārt, ja jums nav laika vai vēlmes barību gatavot pašam, tad mūsdienas ir pieejama jau gatava saldēta naturālā barība gan suņiem, gan kaķiem. Piemēram, veikalā PetCity atrodamā "Mush" barība. Atliek tikai atsaldēt dienas devu, un barība gatava lietošanai.

Raksta foto
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Veterinārārste atgādina, ka svarīgi barību neatstāt traukā visu dienu.

Tā bojājas daudz ātrāk nekā sausā barība. Visa barība, kas atsaldēta, ir jāapēd 2-3 stundu laikā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu