Labas mājas ar labiem iemītniekiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Liepājnieki namīpašnieku un uzņēmēju Ivaru Kesenfeldu pamanīja vien pēc gadsimtu mijas, kad uzņēmējs jau labu laiku nenoguris, nenorimis bija remontējis, atjaunojis, pārbūvējis savas dzimtās pilsētas namus. Liepājnieki spiesti atzīt, ka tieši Kesenfelds ir ļāvis Liepājai atgūt virkni vēsturisku celtņu, ar kurām tā patiesi var lepoties. Savulaik pat izskanējis viedoklis: ja nebūtu tādu kā Kesenfelds, pēc pārdesmit gadiem no visām Liepājai raksturīgajām iezīmēm būtu palikusi viena – divas tramvaja sliedes.

Kesenfelda darbošanās jo pamanāmāka bijusi tāpēc, ka lielākā daļa atjaunoto namu atrodas pilsētas centrā vai tuvu tam. Daudzstāvu īres nami, tirdzniecības centrs «Kurzeme», kanālmalas komplekss «Māja», viesnīca «Līva». Uzskaitīt visu nav iespējams, jo Kesenfelda nekustamo īpašumu portfelis pieaudzis jau gandrīz līdz sešdesmit vienībām. Nerunājot nemaz par īpašumiem, kas viņam ir kopīgi ar biznesa partneriem.

Māja nav glezna, tai jābūt arī peļņu nesošai

«Rekonstrukcija ir tāda ķēpīga lieta,» mēdz teikt uzņēmējs, atkal un atkal atgriezdamies tieši pie vecu ēku atjaunošanas. Taču tam ir izskaidrojums. Viens – Kesenfeldam patīk šīs mājas. Otrs – tas ir bizness, jo uzņēmējs ir pārliecināts, ka «vecais ir vērtīgāks nekā jaunais». Trešais – šāda veida uzņēmējdarbībā vislabāk redzami ieguldītā darba augļi un tas, pēc Kesenfelda sacītā, rada patīkamas emocijas. «Es vienlaikus pelnu naudu un priecājos par to, ko esmu paveicis savas dzimtās pilsētas labā.«

Uzņēmējs iegādājas gan liepājniekiem piederošus namus, gan pērk īpašumus no ārzemniekiem. «Tas patiešām līdzinās kolekcijas veidošanai,» viņš vaļsirdīgi atzīst. Tomēr «kolekcionēšana» nekad nenotiekot pēc principa – šis nams man patīk, es to gribu!

«Vienmēr jāizvērtē, vai īpašums atrodas stratēģiskā vietā, vai pēc atjaunošanas tā apsaimniekošana būs ekonomiski izdevīga. Māja nav glezna – jebkurā gadījumā ieguldītā nauda ir jāatpelna.» Kā var zināt, vai ieguldījumi atmaksāsies? «Matemātika plus intuīcija,» saka Kesenfelds.

Māja – tas ir labi, bet māja ar nomniekiem – vēl labāk

Laika gaitā Ivars Kesenfelds ir apliecinājis, ka prot ne tikai atjaunot namus, bet arī veiksmīgi tos apsaimniekot. Ar to nodarbojas viens no viņa uzņēmumiem «Nekustamie īpašumi «Māja». Atjaunotajos un apsaimniekotajos namos, kas esot piepildīti par «99 procentiem», pajumti atradušas respektablas iestādes: Valsts ieņēmumu dienests, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Pārtikas un veterinārais dienests, Uzņēmumu reģistrs, prokuratūra. Kesenfelds to uzskata par labu rādītāju, kas liecina, ka viņa uzņēmumam var uzticēties. «Mums ir ļoti labi īrnieki. Ar viņiem nav nekādu problēmu. Galvenais, jāskatās, lai nomniekiem ar mums nebūtu problēmu.»

Bez attīstības nav nākotnes

Pērnajā pavasarī sākās Ivaram Kesenfeldam piederošo uzņēmumu struktūras reorganizācija. «Tas bija jādara, lai radītu pamatu uzņēmējdarbības tālākajai attīstībai,» skaidro Kesenfelds.

Pēc reorganizācijas pilnīgas pabeigšanas darbosies savstarpēji saistīta uzņēmumu grupa. «Māja – investīciju grupa» kā mātes uzņēmums pildīs nekustamo īpašumu portfeļa un saistīto uzņēmumu kapitāla daļu turētājas funkcijas, koordinēs jaunu projektu attīstību, kā arī pārraudzīs savas kapitāla daļas saistītajos uzņēmumos.

SIA «Māja – investīciju grupa» darbību plānots paplašināt dažādos virzienos. Tā varētu būt jaunu uzņēmumu dibināšana vai iegāde un tā noteikti būs māju būvniecība, savus nodomus atklāj uzņēmējs. Tāpat neesot atmests nodoms arī turpmāk iegādāties namus, kuri pēc sakārtošanas varētu gan priecēt «kolekcionāra» sirdi, gan nest peļņu.

Pēc Kesenfelda teiktā, pašlaik dažādās attīstības stadijās ir 12 jauni projekti. Viens no nozīmīgākajiem šā gada investīciju projektiem ir vecā Liepājas ostas spīķera ēkas rekonstrukcija. Tur plānots izveidot daudzfunkcionālu centru. Lielākā daļa telpu tiks atvēlēta birojiem, kā arī jahtklubam, uz turieni pārcelsies arī kompleksā «Māja» esošā mākslas galerija, iespējams, spīķerī būs arī mūzikas klubs.

Jau šovasar varētu sākties daudzdzīvokļu māju kompleksa pirmās kārtas celtniecība Dienvidrietumu rajonā. Līdz šim Liepājā tas nebija ekonomiski izdevīgi, bet nupat cenu līmenis ir tāds, ka jau var sākt jaunu dzīvojamo māju būvniecību, uzskata Kesenfelds.

Nākamgad plānots sākt jauna sporta un atpūtas kompleksa būvniecību blakus Liepājas teātrim.

Viens nav karotājs

Ivaram Kesenfeldam īpašs prieks ir par to, ka tēva pēdās tik pārliecinoši iet dēls, turklāt ne spiests, ne lūgts. «Tas ir labākais, kas varēja notikt». Dēls jau kopš 15 gadu vecuma esot vērojis tēva darbošanos un pats izvēlējies savu ceļu. Aigars Kesenfelds ir «Māja – investīciju grupa» valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks.

Par ļoti svarīgu uzņēmējs uzskata arī veiksmīgu sadarbību ar arhitektiem. «Ar arhitektu ir tāpat kā ar ārstu – pie kura katra taču neviens neiet.» Jau no paša sākuma sekmīga bijusi sadarbība ar arhitektu Agri Padēli-Līnu, veiksmīgi apvienojot senatnīgo un mūsdienīgo Vecās ostmalas kompleksā «Māja». Otrs arhitekts, par kuru uzņēmējs izsakās atzinīgi, ir Andris Kokins. «Viņam kā arhitektam ir interesants skatījums,» uzskata Kesenfelds. Tieši sadarbībā ar Andri Kokinu iecerēta dzīvojamo māju kompleksa būve.

Par saviem komandas biedriem Kesenfelds uzskata arī biznesa partnerus Andri Griģi un Aivaru Burģi. «Šis ir tas izņēmuma gadījums, kad draugi var arī sekmīgi kopā veidot biznesu. Mums mēdz būt dažādi viedokļi, bet sakašķējušies nekad neesam.«

CV

Ivars Kesenfelds

- SIA «Māja – investīciju grupa» 60% īpašnieks (20% pieder Aigaram Kesenfeldam un 20% – Lilijai Kesenfeldei).

- 50 gadus vecs, precējies, dzimis un audzis liepājnieks, ir meita un dēls.

- Karjeru sācis kā darbu vadītājs celtniecības iecirknī.

- Šobrīd pieder 58 nekustamie īpašumi ar kopīgo ēku platību aptuveni 70 tūkstoši kvadrātmetru.

- Pilnībā pieder nekustamo īpašumu nomas un apsaimniekošanas uzņēmums «Nekustamie īpašumi «Māja""; SIA «Tirgonis», kas nodarbojas ar būvmateriālu tirdzniecību, kinoteātra «Balle» un sporta kluba «Māja Fitness» uzņēmējdarbību.

- SIA «Māja – investīciju grupa» ietilpstošo uzņēmumu neauditētais apgrozījums pērn – 6,8 miljoni latu.

- Šogad dažādos projektos plānots ieguldīt 8,3 miljonus latu.

- Kopējais darbinieku skaits «Māja – investīciju grupa» uzņēmumos sasniedz 250.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu